BRALNA ZNAČKA

Bralno značko sta osnovala pisatelj Leopold Suhadolčan in prof. Stanko Kotnik. Prve, Prežihove značke, so bile podeljene maja 1961 na Koroškem. Bralna značka je slovensko gibanje, ki že več kot petdeset let spodbuja razvoj bralne kulture mladih.

17. septembra, na dan rojstva slovenskega pisatelja Franceta Bevka, je začetek bralnega leta. Tekmovanje za bralno značko se konča 2. aprila, ko praznujemo dan svetovne mladinske književnosti.

Učenci za bralno značko tekmujejo in berejo od 1. do 9. razreda.

Za osvojitev bralne značke morajo učenci prebrati in se naučiti 3 knjige in 3 pesmi (1. triada), 4 knjige in 3 pesmi (2. triada) ter 5 knjig in 3 pesmi v 3. triadi.

Učenec, ki do določenega datuma iz opravičljivih razlogov (daljša odsotnost, bolezen …) ne more dokončati že začete bralne značke, lahko izjemoma dokonča tekmovanje kasneje.

Na koncu šolskega leta za učence, ki so osvojili bralno značko, pripravimo prireditev ali pa gredo učenci na izlet. Učenci, ki bralno značko osvojijo v vseh devetih razredih, dobijo naziv “zlati bralec“. Zlati bralci se v maju udeležijo prireditve v Novem mestu, kjer so nagrajeni s knjigo.

 

Priporočilni seznam literature, ki ga je pripravilo Društvo bralna značka najdete na spodnjih povezavah:

  1. triletje: http://www.bralnaznacka.si/index.php?Stran=49
  2. triletje: http://www.bralnaznacka.si/index.php?Stran=50
  3. triletje: http://www.bralnaznacka.si/index.php?Stran=51

 

 

 

 

(Skupno 575 obiskov, današnjih obiskov 1)